Vi skal på godt og vondt være til stede i venndølers hverdag. Vi skal selvsagt være vaktbikkje, og på vegne av våre lesere være en kritisk og konstruktivt stemme i lokalsamfunnet. Vi skal også hemningsløst kunne bejuble gode private og offentlige initiativ. For oss handler det til sjuende og sist å bidra til at Vennesla blir en enda bedre kommune å leve i - uavhengig av ståsted eller fase i livet.
2020 har vært et unntaksår der det meste er blitt overskygget av korona-relatert stoff. Likefullt har vi klart å sette dagsorden og markere oss regionalt og nasjonalt med flere saker.
Et eksempel er etablering av nye boliger for mennesker med rus- og psykiatrirelaterte utfordringer (ROP-boliger) tett på et av kommunens største boligfelt. Både før, under og etter at bofelleskapet sto ferdig er dette en sak som har vakt stort engasjement, skapt store utfordringer og mange frustrasjoner. Gjennom flere år har vi problematisert og belyst alle sider ved denne etablering. Klimaks ble nådd da et samboerpar i en av leilighetene synes det ble så ille at de valgte å flytte til en privat utleiebolig. De ville ikke bli identifisert med alt som foregikk der. Debatten i våre kommentarfelt har rast og leserinnleggene haglet inn på epost.
Heltedåder er universelle og fanges ofte opp av rikspressen. I slutten av februar i fjor kjørte en buss med 23 skoleelever av veien og veltet. 13 år gamle Håkon Melve hadde tilfeldigvis et multiverktøy i ranselen, og klarte med det å få opp takluka i bussen og dermed redde ut alle elevene.
Forslag om skolenedleggelser vekker sterke følelser og mye engasjement. I Vennesla forslo rådmannen å legge ned to nærskoler i forbindelse med sitt budsjettforslag. Prosessen frem til et endelig vedtak før jul fulgte vi tett med titalls artikler og infallsvinker. Her kokte det både i hodene til berørte, i sosiale medier og i kommentarfeltene våre. Det kom til et slutt et nedleggingsvedtak, men våre folkevalgte vedtok samtidig den største skolesatsingen i noensinne. De neste årene skal det brukes nærmere 300 millioner kroner på de tre skolene som er igjen i nedre Vennesla.
Da vi i fjor høst valgte å være enda mer på hugget når det gjelder hendelsesnyheter og typisk blålysjournalistikk, oppdaget vi at det er enormt trafikkdrivende og førte til at vi stadig oftere blir sitert i både regionale og nasjonale medier. Her har hele redaksjonene brettet opp ermene og tatt et kraftig grep i ambisjonen om å bli først og best på blålys i kommunen vår.
Ikke alt er rosenrødt. Som for arbeidslivet og lokalsamfunnet for øvrig, har pandemien også skapt utfordringer for vår lille redaksjon og organisasjon. Gjengangeren for mange lokale mediehus er at i brukerinntektene økt og annonseinntektene falt.
I tillegg har vi perioder også måttet ty til hjemmekontor og kosebukse. Det har stort sett gått bra med god teknologi og fleksible ansatte. Periodevis har vi også vært noe underbemannet, blant annet som følge av innsparingstiltak. Det har vært frustrende i en tid der lokalavisjournalistikk og informasjonsbehovet aldri har vært større.
Forhåpentligvis ser vi snart lyset i tunellen og kan komme tilbake til en normalisert hverdag. Samtidig føler vi at vi trekke mye lærdom og ta med oss mange gode erfaringer fra det spesielle året vi nå har lagt bak oss.