Etikk og Vær varsomplakaten er viktig rettesnor for redaksjonen. I 2020 var det ingen saker i Lindesnes som ble klaget inn for PFU.
Presseetiske problemstillinger og utfordringer:
I flere av årets saker har vi møtt på presseetiske utfordringer underveis. Blant annet stod vi ovenfor store diskusjoner og refleksjoner da avisen omtalte en av Mandals politikere som i koronaperioden holdt en fest som ble avsluttet av politiet. Politikeren, som også er politimann av yrke, ble omtalt av avisen med fullt navn. En av årsakene til at saken ble skrevet er på bakgrunn av at hendelsen aldri ble twitret av politiets operasjonssentral, noe som ellers ville vært vanlig. De etiske vurderingene som ble gjort omhandlet graden av tilkjennegivelse og i hvilken grad saken omhandlet privat eller offentlig karakter.
Avisen har i siste del av året publisert flere saker som omhandler mobbing på en av regionens ungdomsskoler. De etiske vurderingene har blant annet vært i hvilken grad skolens navn og tettstedet skulle tilkjennegis og hvorvidt de involverte foreldre og lærere skulle fremstilles med fullt navn. Også hensynet til dokumentasjonskrav og samtidig imøtekommelse har vært elementer hvor det for avisen har vært viktig ikke å feile.
.jpg)
Under koronapandemien har vi måttet gjøre flere avveininger hvorvidt vi identifiserte koronasmittede personer ved å omtale smitteutbrudd. Balansegangen mellom publikums informasjonsbehov og hensynet til enkeltindividet har ved flere anledninger vært vurdert.
En av årets nyhetssaker ble gjenstand for kritikk fra blant andre politiet. Etter en savnet-aksjon på sjøen viste det seg at båten som var involvert var stjålet. Lindesnes avis brakte etter hendelsen et intervju med båttyven som fortalte om båtturen. Kritikken fra politiet gikk på at avisen hadde tilkjennegjort båttyven og skrevet om hans bakgrunn.
Avisen har også fått kritikk fra politiet for å ha tilkjennegitt og for å ha intervjuet offer etter vold og kidnapping. I tillegg kritiserte politiet avisen etter å ha fotografert en pågripelse i en sak som omhandlet våpen og trusler.

Presseetikken har også endret seg med hensyn til bildebruk og avisen har i økende grad vært forsiktige med å publisere tilkjennegivende bilder fra for eksempel bilulykker. Avisen sladder også i økende grad personer og tilkjennegivende elementer som for eksempel bildekor.
Etter ny kommunestruktur har avisen opplevd at det er langt vanskeligere å få kommunale kilder i tale enn det var før kommunesammenslåingen. For å lufte en frustrasjon har redaktør og nyhetsleder vært i møte med ordfører og rådmann for å se om forholdene kunne bedres. Den samme øvelsen har blitt gjort i møte med politiet. For sistnevnte har det avstedkommet en langt bedre kommunikasjon.

Utfordringer under Covid-19:
Store deler av redaksjonen var på hjemmekontor tidlig i pandemien. Belastningen ved å være på hjemmekontor ble lempet litt ved at vi innførte en slags turnus hvor journalistene fikk anledning til å være i kontorlokalene i korte perioder, selvsagt uten å gå på tvers av gjeldende regler. Hjemmekontor-perioden skapte også utfordringer i møte med kilder og intervjuobjekt. Avstandsregler gjorde at svært mange intervjuer måtte foretas på telefon og bilder ble ofte tatt på avstand med telelinser. I starten av pandemien hadde vi ingen nye bilder og måtte bruke arkivbilder til alle sakene. Det førte til at avisen hadde høyt gjenbruk av gamle motiver og fikk ikke det visuelle uttrykket som ellers er i fokus.
Redaksjonen har siden starten av pandemien måtte forholde seg til gjeldende koronaregler og har også tatt forhåndsregler ved hjelp av blant annet munnbind i møte med intervjuobjekt. Redaksjonen fikk tidlig på plass hygieneutstyr for å ivareta de ansatte.
Avisen permitterte også to medarbeidere på våren. Den ene permitteringen ble forlenget en gang til inn i sommeren. På bakgrunn av fall i annonseinntekter var det ikke anledning til å være like mange ferievikarer som normalt, noe som medførte at avisen kun hadde tre ferieavløsere i år. Da sommeren var over ble det gitt anledning for å være en journalist mer enn det ellers er hjemler til. Dette ble gjort for å hindre slitasje blant bemanningen. Avisen hadde 11 journalister frem til nyttår.
En annen utfordring dette året var at det ble ansatt flere nye journalister som trengte tid for å bli kjent med lokale forhold og arbeidsplassen.
Debatter og kvalitet i kommentarfelt:
Vi har inntil videre valgt å beholde kommentarfeltet på våre nettsider. Det er fronter som har ansvaret for å følge med på debatten. Det er generelt lite problemer knyttet til ufine utsagn, hets eller sjikane i våre kommentarfelt, noe som er en av grunnene til at vi har valgt å beholde løsningen. Samtidig er det verd å nevne at det ikke er stor trafikk i våre kommentarfelt og det er ofte en begrenset gruppe gjengangere som ytrer sine meninger. Det er et krav at debattantene må signere med fullt navn både i kommentarfelt og når det sendes meningsinnlegg til debattsidene.
Når det gjelder hendelsesnyheter og saker fra domstolene så blir kommentarfeltet stengt ved publisering. Dette for å unngå å havne i en situasjon som frembringer uønsket debatt.

Vi har invitert våre lesere til å delta i debatten gjennom meningsinnlegg til både papirutgave og nettutgave. Resultatet har vært en markant økning i innsendte meningsinnlegg.
Når det gjelder debatten i sosiale medier er det en debatt vi ønsker velkommen. Vi ønsker kommentarer, delinger og likes, men har ikke lykkes helt slik vi ønsker. Kommentarfeltet blir overvåket av fronter og her opplever vi med jevne mellomrom at enkelte upassende innlegg må fjernes.
En annen utfordring på sosiale medier har i enkelte tilfeller vært at våre lesere har publisert print screens av våre saker for å gjøre dem tilgjengelig for dem uten abonnement. I de tilfellene dette har blitt oppdaget har den uønskede bruken blitt påtalt.
Falske nyheter er ikke noe vi har hatt problemer med i avisen. Det har vært svært få, om noen, forsøk på å narre avisen til å skrive saker uten hold. Det gjøres også en grundig jobb i forkant av hver sak som skal sikre vi unngår å havne i den situasjonen.

Kildebruk:
Hvem er det man bruker ofte og eventuelt hvorfor?
I en lokalavis hvor dekningsområdet omfatter hovedsakelig mindre by og bygd er det nærmest uunngåelig å ikke få en høy grad av kildegjenbruk. Slik er det også i Lindesnes, hvor vi ofte ser at enkelte personer gjennom sin stilling eller funksjon, går igjen i våre saker. Problemstillingen er noe vi er oppmerksom på og forsøker aktivt å hente inn nye stemmer og kilder i våre saker. I den sammenheng har det vært en fordel å ha flere nye journalister som kommer fra ulike deler av landet. De har ikke i like stor grad hatt kjennskap til persongalleriet i lokalt næringsliv, kommune eller politikk, noe som har gjort at gjenbruket av de "faste" stemmene har bedret seg.
Likevel har det vært høy resirkulasjon av enkelte nøkkelpersoner under koronapandemien. Vi ser at ordfører, kommuneoverlege og rådmann til stadighet har figurert i våre nettsaker og i papirutgaven. Selv om vi også under koronapandemien forsøker å balansere ut gjenbruksfaktoren, er vi litt låst da kommunens koronahåndtering er begrenset til et fåtall personer og stillinger som vi ikke kommer utenom. Et av grepene har vært å forsøke å inkludere andre stemmer utover de vanlige figurene for å spe ut inntrykket av gjenbruk.
Den samme utfordringen har samtidig gjort seg gjeldende i kjølvannet av kommunereformen, hvor den nye kommunens avdelingsledere i større grad har overtatt uttalelsene som vi før kunne få av saksbehandlere i de samme avdelingene. Endringen i kommunens kommunikasjon har ikke bare gjort at gjenbruket har blitt høyere, men det har også ført til at kommunikasjonen mellom redaksjon og kommune har blitt tregere og vi opplever stadig at kommunens avdelingsledere kan være vanskelig å få tak i. Noen av dem er såpass vanskelig å nå at avisen opplever at dagsaktuelle nyhetssaker som krever tilsvar fra kommunen, kan ta opp mot en uke å få ferdigstilt. Det oppleves som urimelig og uholdbart.
Generelt er det en for stor gjenbruk av personer i offentlige stillinger i Lindesnes. Det er en kjent sak at vi har et lite politi- og brannkorps og det er heller ikke svært mange leger i kommunen. I saker hvor det er naturlig at disse instansene uttaler seg har det vært vanskelig å finne alternative stemmer.
Et annet moment under problemstillingen ved hvem som uttaler seg til avisen er kjønnsbalansen. I dette året har avisen hatt en bevisst tankegang om større likhet mellom kjønn og samt fokus på en større aldersspredning enn tidligere i spaltene. En gjennomgang av årets Lindesnes-utgaver viser at kjønnsbalansen i papirutgavens hovedsak har 110 menn på forsiden og 98 kvinner.
