Hva har vært de største utfordringene redaksjonen har møtt knyttet til Covid-19?
Aldri har vi opplevd et så langvarig nyhetstrøkk som det som slo ned 12. mars. Så å si hele redaksjonen jobbet med korona i starten - viruset fikk konsekvenser for alt og alle og behovet for informasjon var enormt. I denne tida fikk vi virkelig vist hva som bor i redaksjonen. Selv om folk var plassert på hjemmekontor, med minimal sosial kontakt, kom det aldri negative tilbakemeldinger. Tvert i mot, vi opplevde en fleksibilitet og produksjon som resulterte i viktig, god og dyptgående journalistikk, som igjen ga utslag i trafikkrekorder og stort leserengasjement og dialog.
Er det tid til å utvikle egne journalistiske prosjekter, eller må dere bare løpe for å oppfylle alle forventningene fra omgivelsene?
Naturligvis har korona preget spaltene fra mars og hele året. I tillegg til å dekke de løpende nyhetene, har vi også klart å dykke ned, gi bakgrunn og stille kritiske spørsmål. Samtidig som vi har produsert journalistikk på helt andre temaer - gjerne som god feature i helgemagasin, eller i graveprosjekter.
Hva slags rutiner har dere for overvåkning og moderering av kommentarfelt? Hvordan opplever dere at utviklingen er hva angår debattnivået?
2020 ble et historisk år for Fædrelandsvennen når det gjelder den digitale debatten. Etter over 10 år med kommentarfelt stengte vi disse i april. Begrunnelsen var blant annet denne:
Vi har forsøkt lenge. Vi har flere ganger tidligere vurdert å stenge, men funnet grunner til å gi kommentarfeltet en sjanse til. Vi har strammet inn debattreglene, innført strengere moderering, oppfordret flere til å delta og brukt flere ressurser. Men nå er det altså slutt. Vi merker at kommentarfeltene heller skremmer folk bort fra debatten, enn å invitere dem inn.
Les kommentaren om kommentarfeltet her.
Beslutningen ble i all hovedsak godt mottatt. Kristiansand trengte en pause fra kommentarfeltene.
Samtidig har vi savnet det å gi leserne en mulighet til å delta med sine meninger på våre digitale flater. Vi mener Fædrelandsvennen har et ansvar for å fasilitere en redaktørstyrt debatt på Sørlandet.
Derfor har vi jobbet med å finne nye måter å gjøre dette på. Vi har erkjent at den digitale debatten på styres og modereres tydeligere enn vi og andre aviser har gjort.
Dersom nye og yngre stemmer skal delta i debatten må den ha en annen form enn det de tradisjonelle kommentarfeltene inviterer til.
I desember lanserte vi vår nye debatt satsing. Les artikkel i Medier24.
Denne satsingen er fortsatt i sin første fase, men erfaringene så langt er oppløftende. Vi har faktisk en annen tone i debatten nå. Hovedgrepet er at alle debatter har en debatt-vert, en redaksjonell medarbeider som styrer debatten.
Rutinene nå er at alle innlegg forhåndsmodereres og alle innlegg krever fullt navn.
Vi har også debatt på vår egen Facebook side, men her er vi nøye på hva slags saker vi deler og vi modererer strengt.