Disse sakene har satt spor i 2020. I noen tilfeller lokale spor, andre regionale og nasjonale spor:
Korona
Kononapandemien har preget hele kloden. I vårt dekningsområde har det ikke vært mye smitte. Derfor har Agderpostens journalistikk handlet om de konsekvensene smitteverntiltakene har hatt og hvordan det har påvirket våre liv.
Et par eksempler på sterke saker vi har skrevet som har ført til debatt og endringer er:
Smitteverntiltak på institusjoner

Arendal kommune innførte tidlig strengere tiltak enn nasjonale anbefalinger. Agderposten satt fokus på saken og kriseledelsen snudde og gjorde det enklere med kontakt for de pårørende etter Agderpostens artikler.
Moren (93) vil heller dø dersom hun ikke får ha kontakt med sønnen i vinduet
Agderposten skrev på lederplass: «Vi må gjøre alt vi kan for å hindre smitte på norske sykehjem. Men vi kan heller ikke ha det slik at døden fremstår som et bedre alternativ for dem som tilbringer alderdommen sin der.»
Mennesker dør i ensomhet under pandemien

Mona (54) døde i mai i ensomhet. I løpet av de siste 40 dagene av sitt liv fikk hun litt over en time i våken tilstand med mennesker hun kjente. Sønnen fortalte til Agderposten en hjerteskjærende historie om morens siste dager og hvordan hele familien opplevde den siste tiden hennes.
På kommentarplass skrev nyhetsredaktør Katrine Lia: «Monica (54) måtte dø alene. Å kalle det dugnad er en hån". En sykepleier er ikke en erstatning for dem du er glad i, når tiden tikker mot slutten. Var det riktig at vi lot folk dø alene? Siden 12. mars har Agderposten skrevet flere artikler om konsekvensene kontaktforbudene har fått for mennesker på sykehjem i vårt dekningsområde. Debatten nasjonalt burde vært skarpere. Ble også pressefolk for servile da alle skulle være med på dugnad? Turte ikke norske redaktører å snakke høyt på vegne av de døende, i frykt for at folk ikke lenger ville bli med på helsemyndighetenes dugnad? Var det riktig at vi lot folk dø alene? Kan vi gjøre det annerledes? Flere må stille de vanskelige spørsmålene: For hva er verst? Ikke få være sammen med de man er glad i på slutten av livet, eller kanskje å bli smittet av korona? Da Norge stengte ned 12. mars var det et valg de svakeste og døende blant oss, ikke fikk muligheten til å ta.»
Olsen-bil-saken

Saken smalt 1. desember 2016 der Geir Egil Olsen ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon og heleri. Agderposten har dekket saken bredt fra dag 1. Saken har også preget 2020 gjennom flere rettsrunder i Aust-Agder Tingrett. I mars ble Olsen dømt til fire års ubetinget fengsel og 8 millioner kroner i erstatning. Og i desember ble den mest alvorlige tiltalen om grov korrupsjon behandlet i Aust-Agder Tingrett, der nå retten foretar sine vurderinger i saken og dom er ventet senere i 2021.
Glassheisen – attraksjon eller galskap?
Bygging av en glassheis fra Arendal sentrum og opp til Fløyheia er en stor sak som har skapt debatt. Og prislappen har nå mer enn doblet seg fra 50 millioner kroner til langt over 100 millioner kroner. Kontrollutvalget er nå i gang med å granske saken og har varslet at de vil snu hver eneste stein om glassheisen. På debattplass er temperaturen høy mens glassheisen reiser seg over byen.
Kommunedirektør ble bedt om å slutte

Da kommunedirektøren i Grimstad ble bedt om å slutte av kommunestyret, var Agderposten til stede. I en lang rekke saker satte journalist Pål Yngve Berg søkelyset på Grimstad kommune og rådmannen. Pål Yngve Berg fikk hederlig omtale fra Sørlandets Pressepris for sitt arbeid med sakene om «Rådmannens fall».
Her er noen av sakene:
Var i konsulent- og dobbeltrollebråk allerede i 2016
Sto mellom oppsigelse og millionpakke: Landet på oppsigelse
Krevde sluttavtale verdt over 3 millioner
Lørenskogsaken: Eksklusivt intervju med etterforskningslederen

Lørenskogsaken fikk en lokal vri for Agderposten da etterforskningslederen i saken kun ønsket å gi et intervju til sin egen lokalavis. Haris Hrenovica kunne i intervjuet «breake» at han trekker seg fra stillingen og jobben med Lørenskogsaken. Det fikk nasjonal oppmerksomhet i denne høyprofilerte saken.
Strandsonesaker – et omstridt tema i på Sørlandskysten
Dette var den første av en serie strandsonesaker Agderposten har dekket tett i siste halvdel av 2020. 100-metersbeltet, privatisering, ja til bygging i strandsonen og en lang rekke leserinnlegg gjorde at strandsonen igjen i 2020 ble et hett tema.
Stengte strender og høye gjerder: Slik ser det ut etter kommunen sa ja til bygging i strandsonen
Spordybden 25 prosent dypere enn lovlig på E18

Agderposten kunne i 6. februar avdekke at spordybden på E18 mellom Kristiansand og Grimstad var altfor dyp og skapte farlige kjøreforhold. Vi var ute med Politiet og målte opp. Artiklene førte til nyasfaltering og bedre trafikksikkerhet.
Agderposten avdekker: Her er spordybden 25 prosent dypere enn lovlig
Skjærviksaken

Da Agderposten som første mediehus omtalte Skjærviks legepraksis i 2019, avslørte vi at han var den legespesialisten i Norge som behandler flest pasienter og får mest i overføringer fra staten. Siden 2004 har Skjærvik mottatt over 150 millioner kroner i tilskudd og refusjoner. Pengene har han delvis fått for legekonsultasjoner som kan være så korte som 15 sekunder. Kort tid etter Agderpostens publiseringer fulgte også NRK Brennpunkt opp med et program om barnelegens praksis.
Agderposten flere grundige saker om legespesialisten. Det gjorde vi fordi vi mener hans legepraksis har noen sider som fortjener både Agderposten og andre medier søkelys, og som får noen konsekvenser som hører hjemme i en offentlig diskusjon om forvaltning av store offentlige summer og om unødvendig legebehandling.
Omtalen av saken førte til spørsmål i Stortingets spørretime. Agderposten og Brennpunkts avsløringer har også ført til at myndighetene varsler innstramminger i regelverket som kontrollerer helsepersonell. Helfo, som forvalter oppgjør fra folketrygden tilbake til leger som Skjærvik, har startet en gransking av hans refusjonspraksis, og har nå krevd at han tilbakebetaler et millionbeløp til staten etter feil bruk av takster.
I Aust-Agder Tingrett led Skjærvik et sviende nederlag i 2020 og ble dømt til å tilbakebetale 2,5 millioner kroner i for mye utbetalt refusjon, i tillegg til egne og statens saksomkostninger på 175.940 kroner. Saken ble dermed også dekket grundig i året som har gått.
Agderposten, ved journalist Synnøve Skeie Fosse, fikk for øvrig Sørlandets pressepris i kategorien «årets sak» i 2019 for dekningen av Skjærviksaken.
Omstridt predikant med stor følgerskare på Hove i Arendal

Predikanten Levi Jensen med stor følgerskare på sosiale medier påstår at Bill Gates er verre enn Hitler og at koronaen kommer av stråling fra 5G-nettet. Da predikanten inviterte ungdom over 16 år til sommerleir på Hove, ble det bråk. Politikere ville sile ut slike leietakere gjennom etisk regelverk for det kommunale leirstedet. Ordføreren krevde full granskning av utleieregler. Sognepresten rykket ut og tok avstand fra predikantens forkynnelse. Og rapperen Big Daddy Karsten tok et kraftig oppgjør med sin hjemby og fikk enorm respons (og ble årets mest leste leserinnlegg).
Agderposten skrev på lederplass: «Det er ikke politikernes oppgave å være religiøst campingpoliti på Hove. […] Det er viktig å belyse Jensens omstridte ytringer. Mange homofile har måttet lide under religiøse forsøk på homofil omvendelse. Jensen har gjennom sosiale medier stor definisjonsmakt, påvirkningskraft og mulighet til å sette dagsorden. […] Men uansett hvor mye man måtte mislike hans ytringer, bør de ikke forhåndssensureres gjennom kommunale campingreguleringer.
120 millioner til tross – Arendal Fotball er fremdeles på nivå 3

På kommentarplass skrev journalist, Jon Andreassen:
«Siden oppstarten i 2010 har Arendal Fotball brukt rundt 120 millioner kroner for å prøve å nå det uttalte målet om spill i eliteserien. Stort sett har de krasjlandet midt på tabellen i 2. divisjon. Etter mangfoldige år med feil på feil er klubben nødt til å prøve noe nytt. […] Så begredelig er situasjonen for det som skulle bli Arendals fotballstolthet. Millionene sprutes fremdeles inn, men forsvinner like raskt ned i lommene på godt betalte importspillere som ikke klarer å levere på banen.»
Kommentarartikkelen utløste debatt ikke bare om pengebruken i Arendal Fotball, men også om talentutviklingen og samarbeidsformen mellom klubbene i Aust-Agder. I etterkant er trener og daglig leder i klubben byttet ut og det er foretatt store endringer i spillerstallen. Bare tiden vil vise om Arendal evner å løfte seg fra en trøsteløs tilværelse på nivå 3 i norsk fotball.
Den store bilbløffen

Et ektepar på Fevik fikk aldri oppgjør fra mannen som "kjøpte" bilen deres. Politiet henla saken uten å etterforske kjøperen. Politiet nektet å svare på spørsmål om de er blitt lurt. Og statsadvokaten finner ikke grunnlag for å omgjøre henleggelsen under sterk tvil.
På lederplass skrev Agderposten:
«Påtalemyndigheten har henlagt ekteparet Askelands anmeldelse av bilkjøperen på grunn av «manglende saksbehandlingskapasitet. […] Blir denne påtalebeslutningen stående, gir det en svært uheldig signaleffekt, både overfor ofre, men også kriminelle. Det skapes et inntrykk av at ofre ikke tas alvorlig, og et carte blanche for denne typen kriminell virksomhet. Noen ofre vil kunne oppfatte det som en oppfordring til selvtekt.
Riksadvokaten har selv understreket at påtalemyndigheten som alle forvaltningsorganer er underlagt prinsippet om saklighet og likebehandling. Det er svært mange gode grunner for politiet til å gjenoppta etterforskningen av svindelen. Enn så lenge velger vi å ha tillit til at det skjer.»