Vår viktigste oppgave er å bidra til å sette dagsorden og søkelys på saker. Vi skal ha fokus på «mannen på bygda» og samtidig det som skjer verden rundt som har påvirkning på oss. Vi har som mål å gjøre en forskjell. Vi har hatt mål om å øke trafikken på nett og antall abonnenter som leser oss på pluss. Trafikken på nett steg i løpet av fjoråret, en pandemi selger godt. Samtidig er det fortsatt mange som uttaler at de ikke vil lese Vigga på nett, de vil vente til papirutgava på torsdag. Her har vi en utfordring med å få dem med oss.
2020 var ett av de første årene på veldig lenge at vi ikke har hatt utskiftinger i staben. Det merkes både på produktet og samarbeidet. Vi har også opplevd vekst i både abonnenter og annonsører, og har hatt mulighet til å øke staben. Vi fikk tilsagn på støtte til to innovasjonsprosjekter fra Medietilsynet, der oppstarten dessverre har blitt utsatt på grunn av pandemien.
Det er ingen tvil om at koronapandemien og alt det har ført med seg har vært til både glede og frustrasjon. Glede fordi det har ført til trafikkvekst og nytenking i redaksjonen. Frustrasjon over alt som har blitt avlyst, og at det til tider har vært vanskelig å finne noe annet å skrive om. Vi har hatt et godt samarbeid med den lokale krisestaben. Viktig informasjon har vi kjørt åpent, og krisestaben har vært behjelpelige med å gi oss navn på folk vi kan intervjue som har vært i kontakt med dem. Det er tydelig at i krisetid betyr lokalavisa ekstra mye. Vi har også hatt mange intervju med dem som har fått påvirket livene sine i stor grad, for eksempel både koronapasienter som har vært i respirator, elever med hjemmeundervisning og noen som har fått avbrutt året sitt som utvekslingsstudent. Ekstra næringsmidler til bedriftene har også gitt mange næringslivssaker å skrive om, dette er et område vi har blitt mye bedre på det siste året. Og vi ser at det har effekt!
20. februar i 2020 brant det i Dombås kirke. Kirken ble totalskadet innvendig, og det ble etterhvert klart at brannen var påsatt. En kirkebrann opprører hele lokalsamfunnet, og det ble enda mer dramatisk da Sel kirke også ble forsøkt påtent. Det ble organisert vaktlag ved andre kirker i Gudbrandsdalen. Vi følger fortsatt denne saken tett på vegen mot at et nytt kirkebygg står klart.
Skolesaken i Dovre startet i fjor. Her ble det vedtatt at de to barneskolene skal legges ned. Vi har hatt mange saker om dette, og det har ført til mange innsendte debattinnlegg. Vi har også fulgt opp Vesllie-saken på Dovrefjell, der det i mars om til en avgjørelse om at den ene setra skulle få stå. Her har vi vært med fra start til slutt.
Brannstasjonen på Lesjaskog har vært en sak Vigga har skrevet om helt siden 2014, og har vært i fokus ved jevne mellomrom. Etter at byggingen ble vedtatt oppsto det uenighet blant de to kommunene som skulle dele regninga. Vigga snakket med dem som kjenner mest på dette – brannkonstablene som har sin arbeidsplass der. Dette er også en sak som førte til stort engasjement på debattsidene. Politisk har det også vært lokale stridigheter som har krevd spalteplass, både med redaksjonelle saker og debattinnlegg. Dette er gode saker, men det kan være en vanskelig balansegang når saken parallelt ruller i sosiale medier.
Vi mener vi har vært talerør for, og en kritisk medspiller til, en positiv utvikling lokalt og regionalt. Vi har snakket med dem som saken handler om. Vi har presset på og holdt saker varme. Vi har stilt spørsmål ved det som har skjedd og ikke skjedd. Vi har bidratt til en løsning på saker, og fått fram stemmene i lokalsamfunnet.
Vi har ikke blitt meldt til PFU i løpet av 2020. Vi har fått noen reaksjoner på leserbrev som er satt på trykk, som har løst seg ved at de har fått kommet til orde med eget leserbrev eller i intervjuform. Vi har stadige etiske diskusjoner ved om vi har funnet de rette kildene og om alle har fått uttalt seg. Vi har brukt Norsk redaktørforening for rådgivning i slike saker.
2020 har ikke vært året for å sende noen på kurs. Vi har jevnlige evalueringer i redaksjonen, og vi tar opp temaer som er viktig for både nett og papir etter hva som er aktuelt akkurat nå. Kompetanseheving er noe vi bør bli bedre på, og som det blir altfor lite tid til i hverdagen. Det er viktig også i små redaksjoner, å stadig kunne løfte seg noen hakk. Det er fortsatt GD som er vår hovedkonkurrent, men konkurransesituasjonen har likevel endret seg noe. GDs journalist som bor i vårt dekningsområde har gått av med pensjon etter 42 år i avisa, og dette er noe vi merker når vi er ute på oppdrag.
Vi har ikke oppdaget forsøk på «fake news», og at noen ville lure eller villede oss. Det som kan være en utfordring er diskusjoner som foregår i sosiale medier, utenfor vår kontroll. Men som det da senere blir henvist til i leserbrev og intervjuer. Da har saken rullet videre uten at vi har hatt noe med det å gjøre. Dette er en utfordring vi må finne en løsning på.
Uten å ha regnet på det vil jeg si at Vigga har en høy andel kvinnelige kilder, dette med god hjelp av at begge ordførerne i våre kommuner er kvinner – og at vi har mange kvinnelige næringslivsledere. Det er ikke til å komme fra at noen blir brukt oftere enn andre, politiske ledere, store næringsaktører og aktive frivillige. Vi har også et begrenset utvalg å ta av, i og med at det ikke er mer enn 4500 innbyggere totalt i vårt dekningsområde. Vi er bevisst på at om vi kan finne noen andre til å uttale seg så skal vi gjøre det, men også her kan vi absolutt bli bedre. Tror likevel at det omtrent hver uke er noen på trykk som ikke har vært det siste året.